Category Archives: Uncategorized

nekad~

salam..

lama x update blog ni..

saya nekad utk berpindah ke blog baru..di blogspot..

akan datangg!

saya~  =)

the pretty lady..

The pretty lady..

Once upon a time a big monk and a little monk were traveling together. They came to the bank of a river and found the bridge was damaged. They had to wade across the river. There was a pretty lady who was stuck at the damaged bridge and couldn’t cross the river. The big monk offered to carry her across the river on his back. The lady accepted.  The little monk was shocked by the move of the big monk. ‘How can big brother carry a lady when we are supposed to avoid all intimacy with females?’ thought the little monk. But he kept quiet. The big monk carried the lady across the river and the small monk followed unhappily. When they crossed the river, the big monk let the lady down and they parted ways with her.  

All along the way for several miles, the little monk was very unhappy with the act of the big monk. He was making up all kinds of accusations about big monk in his head. This got him madder and madder.
But he still kept quiet. And the big monk had no inclination to explain his situation.  Finally, at a rest point many hours later, the little monk could not stand it any further, he burst out angrily at the big monk. ‘How can you claim yourself a devout monk, when you seize the first opportunity to touch a female, especially when she is very pretty? All your teachings to me make you a big hypocrite. The big monk looked surprised and said, ‘I had put down the pretty lady at the river bank many hours ago, how come you are still carrying her along?’

                                                              -*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

LESSON : This very old Chinese Zen story reflects the thinking of many people today. We encounter many unpleasant things in our life, they irritate us and they make us angry. Sometimes, they cause us a lot of hurt, sometimes they cause us to be bitter or jealous.. But like the little monk, we are not willing to let them go away. We keep on carrying the baggage of the ‘pretty lady’ with us. We let them keep on coming back to hurt us, make us angry, make us bitter and cause us a lot of agony. Why? Simply because we are not willing to put down or let go of the baggage of the ‘pretty lady’. We should let go of the pretty lady immediately after crossing the river, which is after the unpleasant event is over. This will immediately remove all our agonies. There is no need to be further hurt…

(kredit : mek) – thanks,my dear! =)

 

=)

apakah?

Kadang-kala kita berfikir jika Allah memberi segala-galanya yang kita mahu di dunia ini, apakah Dia akan memberi kepada kita juga pada akhirat nanti?

emo!

salam

…just nk bebel sat…

saya, nor azua…paling x suka n menyampah n naik nk meluat dgn manusia yang konon nya prasan dialah ‘baik+alim+bagus+encem+smart+baik hati+pemalu+soleh+penyayang+pemurah+peramah+ dan segala macam yang baik2’! tapi sebenarnya sengal belaka! habuk pun tarak! sembang agama sana sini mengalahkan ustaz yg ada phd dr al-azhar… tapi diri sendiri macam sengal…kalau nk kata murahan pun x keterlaluan kot…memang boleh jalan daa makhluk macam ni…

biarlah manusia tu memang jahil agama, daripada manusia yg BANYAK ilmu agama but in da same time buat maksiat merata2… cam sia2 je… cm hipokrit je…. (munafik ke cmni ek? wallahualam) cm poyo pun ada. kesalahan orang lain nampak clear, tapi silap sendiri wat2 buta!

biarlah manusia tu selebet, hidup miskin melarat x da harta…dari manusia gaji besor tapi miskin kesedaran..miskin jiwa..miskin maruah diri!

btul kata Dr Asri—- biar miskin harta, jgn miskin jiwa! so, pd yg tahu+penah baca tulisan Dr Asri ni… come on laaaa…. jgn hanya kononnya pandai baca tapi sebenarnya x reti membaca pun!!!

akhir kata, ibarat pepatah nabil raja lawak astro- “lu pikir la sendiri!” hehe..

sekian, terima kasih.
azua~~

p/s: pegi hatyai naik lorry, terkasar bahasa i’m sorry……wakakaka!

10 things!

Ten Things We Waste
Lessons from Imam Ibn Qayyim al-Jawziyyah


 

 

 

 

1. Our Knowledge: Wasted by not taking action with it

2. Our Actions: Wasted by committing them without sincerity.

3. Our Wealth: Wasted by using on things that will not bring us ajr (reward from Allah). We waste our money, our status, our authority, on things which have no benefit in this life or in akhirah (hereafter).

4. Our Hearts: Wasted because they are empty from the love of Allah, and the feeling of longing to go to Him, and a feeling of peace and contentment. In it’s place, our hearts are filled with something or someone
else.

5. Our Bodies: Wasted because we don’t use them in ibadah (worship) and service of Allah.

6. Our Love: Our emotional love is misdirected, not towards Allah, but towards something/someone else.

7. Our Time: Wasted, not used properly, to compensate for that which has passed, by doing what is righteous to make up for past deeds.

8. Our Intellect: Wasted on things that are not beneficial, that are detrimental to society and the individual, not in contemplation or reflection.

9. Our Service: Wasted in service of someone who will not bring us closer to Allah, or benefit in dunyaa.

10. Our Dhikr
(Remembrence of Allah): Wasted, because it does not effect us or our hearts.

salam..

 
 
 

 

Happy Teachers day!

saya nk wish “Selamat hari guru. Terima kasih cikgu!” kepada semua guru-guru yang amat saya hormati dan sayangi …

gigi bongsu

aduhh..

teeth-cartoon.jpg

rasa nak demam la.. sakit nya gusi saya.. rasa macam nak pecah.. gigi bongsu saya sebelah kanan bawah baru nak tumbuh la.. setiap orang akan ada 4 batang gigi bongsu ek? (alamak! lagi 2 gigi x tumbuh lagi..uhuk)

dulu 3 tahun yang lepas, gigi saya tumbuh kat sebelah kiri bawah.. saya ingat lagi.. masa tu saya tengah praktikal kat Mardi (last sem 2nd year).. dah la time tu saya kene out station.. terpaksa melawat ladang2 ngan sawah2 under Mardi Teluk Intan.. 3 hari lak tu.. dah la kene periksa sawah tengah2 panas.. klu x turun, pegawai dok jeling lak.. dengan gusi geraham yang berdenyut2, kepala pun berat gler plus demam…lagi berjemur tengah2 sawah mencari n identified siput gondang emas- musuh utama pesawah! huhh..

balik rumah terus demam.. but still semangat gi opis… sampai je kat opis, gusi rasa sakit yang teramat.. smpai tak sedar kuar air mata, depan Tuan Pengarah- Tuan Haji Rahim.. (malu je).. Sib baik la Tuan Haji mmg berhati mulia.. trus dia paksa gi klinik n amik MC.. ehehe.. bahagianya….

Itu la 1st time sy pegi klinik gigi sendiri.. Dentist tu senang hati je nak cabut gigi saya… panic gler.. jenuh gak la saya merayu kat doktor india tu.. gigi saya susah nak tumbuh sebab space x cukup.. rahang dah penuh.. (masa tu sy plan nak lari je, klu dia tekad nak cabut gigi saya) haha!

Actually, saya memang sangat fobia jumpa dentist! seriously.. dulu time sekolah rendah, akan ada van klinik gigi Kuala Kangsar datang untuk amik student2 ke klinik.. itu la perkara yang paling saya benci masa sekolah rendah dulu.. saya penah je menangis merayu2 kat doktor gigi (klu x silap , nama doktor tu Dr.Puspa kot) “Tolong saya doktor, saya x nak cabut gigi..jangan la doktor..jangan la..” Hu~~~ sungguh memalukan detik itu.. hehe..

ntah la.. biler duduk je kat kerusi gigi tu, rasa cam nak pengsan je… bila doktor dok jolok2 mulut, serius rasa nak muntah.. ingatkan sakit fobia tu masa kecik-kecik je, rupa-rupanya smpi besar pun, sy still lagi fobia kt dentist… betul2 perasaan takut yang bukan main2.. Apakah ini satu penyakit?

Hu~~ Selain takut pada katak dan kucing, saya juga takut pada dentist! =p

gigi1.jpg

gusi saya masih berdenyut lagi…daa~~